Harcký Kanár 

HARZ ROLLER, SERINUS CANARIA FORMA DOMESTICA

Charakteristika:

  • Hmotnost: 15-20 g
  • Délka: cca 13-14 cm
  • Domestikovaná forma kanára divokého
  • Obě pohlaví stejně zbarvena, samička nezpívá

Výskyt (kanár divoký):  Severozápadní Afrika, Kanárské ostrovy, Azorské ostrovy

Biotop (kanár divoký):  Okraje lesních porostů, městské parky a remízy

Potrava (kanár divoký):  Drobná semena

Zajímavosti:

Kanár harcký patří mezi domestikované formy kanára divokého, který má původní zbarvení zelené. Kanár divoký patří mezi první drobné ptáky, kteří byli v Evropě zdomácněni. Souběžně s jeho domestikací vznikaly nové odchylky – mutace, které se týkaly barvy a tvaru per, velikosti a tvaru postavy a také zpěvu. Vytvořily se tak celkem 3 různé chovatelské směry do jedné z nichž patří právě i kanár harcký. Jeho výraznou předností je zpěv. Chovatelé dokonce pořádají pěvecké soutěže pro kanárky. Odlišné části jejich zpěvu od ostatních pěvců se nazývají túry. Kanár harcký je velice společenský a celkem nenáročný na péči. Vydrží i chladnější teploty. Velice rád lítá a koupe se.

Amazoňan Modročelý

AMAZONA AESTIVA

Charakteristika:

  • Hmotnost: 300–500g
  • Délka: 35-37 cm
  • Není patrná pohlavní dimorfismus
  • Sklon k obezitě
  • V době hnízdění žijí v párech, mimo dobu hnízdění tvoří až tisícová hejna

Výskyt:  Brazílie, Paraguay, severní Argentina

Biotop:  Pralesy, lesy, za potravou zalétávají i k polím

Potrava:  Semena palem a jiných stromů, zrní, ovoce

Zajímavosti:

Amazoňan modročelý se jako i jiní papoušci dokáže naučit imitovat lidský hlas, různé zvuky z okolí, slova nebo přímo celé věty. Nechá se poměrně dobře ochočit, a to především v mladém věku. Díky těmto vlastnostem je často vyhledávaným mazlíčkem do lidské domácnosti. Mezi jeho negativní vlastnost patří sklon k obezitě, který je potřeba brát na zřetel kvůli možným onemocněním s tím spojené. Amazoňani se taktéž řadí mezi ty papoušky, kteří se velice rádi koupají a své zobáky rádi zaměstnávají okusem větví.

Papoušek Červenokřídlý

APROSMICTUS ERYTHROPTERUS

Charakteristika:

  • Hmotnost: cca 140 g
  • Délka: 32-35 cm
  • Samičky méně pestřeji zbarvené
  • Plachý spíše nesnášenlivý druh

Výskyt v přírodě:  Severní a severovýchodní Austrálie, jižní Nová Guinea

V přírodě se často pohybuje ve společnosti jiných druhů papoušků. Žije v párech či rodinných skupinách, občas v hejnech čítající 15–20 jedinců.

Biotop:  Blahovičníkové lesy a porosty podél vodních toků, suché akáciové křoviny a další lesní porosty.

Potrava:  Ovoce, bobule, polozralá semena trávy, keřů a stromů, ořechy

Zajímavosti:

Papoušek červenokřídlý patří mezi četněji chované exoty v českých voliérách, možná i díky tomu, že dnes je již velice dobře přizpůsoben mírnému klimatu. Patří však mezi nedůvěřivé a opatrné ptáky. Zejména pak v době hnízdění bývají samečkové agresivní. Tito papoušci velice rádi létají a velice rádi se také nechávají zmáčet deštěm, ale samotné koupání už tak často nepraktikují.

Alexandr malý

PSITTACULA KRAMERI

Charakteristika:

  • Hmotnost: 140 g
  • Délka: 40-41 cm
  • Mimo hnízdící populace se sdružují do velkých hejn
  • Samice bez růžového límce

Výskyt:  Severní, střední, východní Afrika, Irák, Írán, Indie, Barma, Srí Lanka, jihovýchodní Čína a Indočínské země

Největší areál rozšíření ze všech papoušků.

Biotop:  Lesnaté oblasti až do nadmořské 1600 m, otevřené krajiny se skupinami stromů, zejména podél silnic vodních toků i lidských obydlí

Potrava:  Semena stromů, obilovin, ovoce, plody, zelené krmení

Zajímavosti:

Alexandr malý je poměrně často chovaným papouškem, který dobře odolává chladnějšímu klima. Více chovaným druhem jsou spíš jeho barevné mutace. Jedná se o méně kontaktního papouška, který se ale dokáže naučit pár jednoduchých slov nebo zvuků. Určitou nevýhodou může být jejich hlučnost a hlasitost. Zejména při vyrušení nebo v případě setkání se s neznámými jevy vydává hlasitý křik. Docela rád ničí zařízení voliéry, to je však možné eliminovat při dodávání dostatku větví k okusu, kterými se rád zaměstnává.

Papoušek šedý - ŽAKO 

Oskárek

PSITTACUS ERITHACUS

Charakteristika:

  • Hmotnost: 400–600 g
  • Délka: 33–40 cm
  • Shlukují se do velkých hejn (často působící velké škody)
  • Obě pohlaví zbarvena stejně

Výskyt v přírodě:  Rovníková Afrika, ostrovy v Guinejském zálivu

Biotop:  Lesní oblasti, husté pralesy podél mořského pobřeží a řek

Potrava:  Semena, zrní, ořechy, ovoce, různé plody, bobule

Zajímavosti:

Papoušek žako je velice inteligentní a společenský druh, který se k ostatním jedincům svého druhu chová velice přátelsky. Patří k nejznámějším okrasným ptákům a nejlepším imitátorům. Naučí se opakovat různá slova, věty, melodie i zvuky, které slyší v okolí. Další jeho velice oblíbenou aktivitou je šplhání po kleci, možnost proletu však vyžaduje taktéž. Díky své přítulnosti a učenlivosti je často vyhledávaným společníkem. Vyžaduje však především čas a citlivý přistup chovatele, v opačném případě se chová nepřátelsky. Při dobré péči se může dožít 60 – 70 let.

Kakadu žlutolící

TONÍČEK

CACATUA SULPHUREA

Charakteristika:

  • Hmotnost: 300–380 g
  • Délka: 34-36 cm
  • Poměrně hluční
  • Obě pohlaví zbarvena stejně – jiná pouze oční duhovka
  • Jednotlivé páry drží pohromadě i v případě začlenění do větších hejn

Výskyt:  Indonésie

Biotop:  Deštné pralesy i otevřené krajiny

Potrava:  Semena stromů, keřů, plevelů a obilovin, banány, bobule

Zajímavosti:

Kakadu žlutolící patří mezi papoušky se zvýšenou destruktivní tendencí. Díky tomu je jeho oblíbenou aktivitou okusování větví či jiných hraček, které potřebuje k jeho psychické pohodě. Také se rád zdržuje na zemi a jako spoustu jiných papoušků se nechává rád smáčet deštěm. Je velice inteligentní, dá se poměrně snadno ochočit, avšak ke svému druhu či jiným ptákům je spíše nesnášenlivý. Podobně jako u Papouška šedého se může stát, že si často oblíbí jen jednoho člena rodiny a k ostatním členům se začne chovat útočně a stejně tak potřebuje dostatek času od svého ošetřovatele.

Papoušek královský

AUSTRALIAN KING PARROT

Charakteristika:

  • Hmotnost: do 240 g
  • Délka: 42–45 cm
  • Patrný výrazný pohlavní dimorfismus

Výskyt v přírodě:  Východní a jihovýchodní Austrálie.

V přírodě mladí ptáci tvoří hejna o 20–30 jedincích, dospělí pak žijí spíše v párech či malých skupinách.

Biotop:  Lesnatý s hustým podrostem; tropické pralesy, eukalyptové háje; také národní parky

Potrava:  Ovoce, bobule, ořechy, travní semena, zelené části stromů, keřů

Zajímavosti:

Současně je chov těchto papoušků značně rozšířen. Papoušek královský se nechá velmi snadno ochočit především v mladém věku. Často se naučí i několik slov a melodií nebo například si brát pamlsek přímo z ruky. Patří mezi papoušky s vyšší inteligencí a je velice klidný a rozvážný. K jeho oblíbené činnosti patří koupání, které praktikuje velice často.

ARA ŽLUTOKRKÝ

PRIMOLIUS AURICOLLIS

Charakteristika:

  • Hmotnost: 270-320 g
  • Délka: 38 cm
  • Stejné zbarvení u obou pohlaví

Výskyt:  Bolívie, severní Argentina, Paraguay, centrální a jihozápadní Brazílie

Žijí v párech či rodinných skupinách

Biotop:  Tropické lesy, otevřené oblasti

Potrava:  Fíky a jiné ovoce, různá semena, květy

Zajímavosti:

Ara žlutokrký je inteligentní vynalézavý papoušek, který je oblíbený díky své nekonfliktní a klidné povaze. Patří mezi menší druhy rodu ara.

ARA MALÝ

ARA SEVERUS

Charakteristika:

  • Hmotnost: 300-380 g
  • Délka: 46 cm
  • Obě pohlaví stejné zbarvení, mláďata několik měsíců černou duhovku pak žlutou

Výskyt:  Panama, Bolívie, Brazílie, Bahai

V době hnízdění žijí v páru, mimo dobu hnízdění se shlukují do větších hejn

Biotop:  Tropické oblasti podél říčních toků, pralesy, otevřené lesy, savany; zemědělské oblasti kvůli potravě

Potrava:  Ovoce, semena, fíky, bobule, ořechy, příležitostně nektar

Zajímavosti:

Ara malý je dnes již poměrně často chovným papouškem v České republice. Patří mezi menší druhy rodu ara, ale zároveň mezi největší z menších druhů rodu ara. Oproti jiným větším arům není tak hlučný. Většinou vydává křik pouze v případě vystrašení. Někteří ochočení arové malí se dokáží naučit i pár slov, záleží však na daném jedinci. Na rozdíl například od amazoňanů, kteří mají sklon k obezitě, ary potřebují ve své stravě naopak více tuku. Málo tuku ve stravě může znamenat problémy v rozmnožování či vývoji mláďat.

AMAZOŇAN KUBÁNSKÝ

AMAZONA LEUCOCEPHALA

Charakteristika:

  • Hmotnost: 240 g
  • Délka: 32–34 cm
  • Obě pohlaví jsou stejně zbarvena
  • Žijí v párech, mimo dobu hnízdění se sdružují do hejn

Výskyt:  Kuba, Caymanské a Bahamské ostrovy

Biotop:  Pralesy, zalesněné pahorkatiny, lesnaté roviny.

Potrava:  Plody, bobule, semena, pupeny, květy, zelené výhonky stromů.

Zajímavosti:

Amazoňan kubánský se v mladém věku nechá snadno ochočit a naučit také pár jednoduchých slov a melodií. Dospělý amazoňan se s jiným ptačím druhem v jedné voliéře nesnese. Je velice náchylný na náhlé teplotní výkyvy a studené a vlhčí počasí. Též odchov těchto papoušků je velice náročný a patří k uznávaným chovatelským úspěchům. Amazoňanovou oblíbenou činností je koupání a ničení zařízení voliéry, čímž lze zabránit přísunem dostatečného množství větví či jiných hraček k okusu.  Patří mezi dlouhověké papoušky, kteří se při dokonalé péči mohou dožít 40–60 let.

ANDULKA VLNKOVANÁ

MELOPSITTACUS UNDULATUS

Charakteristika:

  • Hmotnost: 30-40 g
  • Délka: 20–21 cm
  • Většinu života v početných hejnech
  • Základní barva andulek v přírodě je světle zelená, samice hnědé nebo hnědobílé ozobí, samec modré
  • Mutace – andulky jiné barvy než zelené

Výskyt:  Většina území Austrálie s výjimkou pobřežních oblastí.

Biotop:  Otevřená krajina s křovinatým porostem, travnaté území.

Potrava:  Semena trav.

Zajímavosti:

Andulky jsou velice společenští a inteligentní ptáci. Patří také mezi ty papoušky, kteří se dají snadno ochočit a velice rádi se smáčejí ve vlhké trávě, nemusí však přímé koupání ve vodě. Chladné podmínky pro ně nejsou příliš velkým problémem. Díky své přátelskosti a nenáročnosti jsou častým vyhledávaným domácím společníkem. Velice často se chovají jejich barevné mutace, a to v takovém množství, že se chov rozšířil v samostatný chovatelský směr tzv. výstavních andulek, jejichž šlechtitelskými kritérii jsou velikost a tvar těla, hlavy, a především jejich zbarvení a následné předávání daných genetických znaků.

ARATINGA SLUNEČNÍ

ARATINGA SOLSTITIALIS

Charakteristika:

  • Hmotnost: 120 g
  • Délka: cca 30 cm
  • Stejná zbarvení u obou pohlaví

Výskyt:  jihoamerická Guyana, vzácněji v jihovýchodní Venezuele a severovýchodní Brazílii

Vyskytuje se v hejnech.

Biotop:  Obývá především otevřené savany. staví si hnízdo v dutinách stromů, především v kmenech palem.

Potrava:  Semena slunečnice, semenec, kardi, různé odrůdy prosa, lesknice, loupaný oves, burské oříšky nebo jádra ořechů.

Zajímavosti:

Je odolný vůči chladu a vyžaduje pravidelný přísun čerstvých větví na okus. Dokáže být velmi hlučný a umí bolestivě štípnout.

ARATINGA HNĚDOHRDLÝ

EUPSITTULA PERTINAX

Charakteristika:

  • Hmotnost: do 100 g
  • Délka: cca 25 cm
  • Stejná zbarvení u obou pohlaví

Výskyt: žije v Panamě, na severu Jižní Ameriky a ostrovech severně od Venezuely. Papoušci tvoří menší hejna, obvykle do 30 jedinců.

Biotop:  V přírodě se vyskytují ve vyšším křovinatém porostu, vlhkých lesích, na okrajích lesů, v otevřených krajinách, suchých porostech, savanách, palmových plantážích, mangrovových lesích a kultivovaných krajinách.

Potrava:  Živí se různými semeny (hlavně semeny akácií a kaktusů), bobulemi, různými plody, ovocem, ořechy, květy, nektarem, pupeny, zemědělskými rostlinami a jinou rostlinnou potravou. Občas je můžeme vidět, jak se krmí i hmyzem.

Zajímavosti:

Jsou velmi společenští ptáci, kteří se vyskytují ve větších hejnech a žijí v monogamních párech. Jde o hlučnější papoušky, kteří mají ve zvyku křičet i při letu. Jsou to destrukční ptáci, a proto by měli pravidelně dostávat čerstvé větve na okus. Tento druh aratingů patří mezi jedny z mála, kteří celoročně nenocují v hnízdní dutině a používají ji pouze po dobu hnízdění. Jde o neotropické papoušky, měli bychom jim tedy během zimního období přitápět alespoň na 15 °C.

ARATINGA ČERVENOHRDLÝ

PSITTACARA RUBRITORQUIS

Charakteristika:

  • Hmotnost: do 220 g
  • Délka: cca 30cm
  • Stejná zbarvení u obou pohlaví

Výskyt:  Ve volné přírodě se vyskytuje zejména v Hondurasu, východní Guatemale, severním Salvadoru a severní Nikaragui

Potrava:  Živí se ovocem, ořechy nebo rostlinami, pěstovanými na plantážích.