ARATINGA HNĚDOHRDLÝ
EUPSITTULA PERTINAX
Charakteristika:
- Hmotnost: do 100 g
- Délka: cca 25 cm
- Stejná zbarvení u obou pohlaví
Výskyt: žije v Panamě, na severu Jižní Ameriky a ostrovech severně od Venezuely. Papoušci tvoří menší hejna, obvykle do 30 jedinců.
Biotop: V přírodě se vyskytují ve vyšším křovinatém porostu, vlhkých lesích, na okrajích lesů, v otevřených krajinách, suchých porostech, savanách, palmových plantážích, mangrovových lesích a kultivovaných krajinách.
Potrava: Živí se různými semeny (hlavně semeny akácií a kaktusů), bobulemi, různými plody, ovocem, ořechy, květy, nektarem, pupeny, zemědělskými rostlinami a jinou rostlinnou potravou. Občas je můžeme vidět, jak se krmí i hmyzem.
Zajímavosti:
Jsou velmi společenští ptáci, kteří se vyskytují ve větších hejnech a žijí v monogamních párech. Jde o hlučnější papoušky, kteří mají ve zvyku křičet i při letu. Jsou to destrukční ptáci, a proto by měli pravidelně dostávat čerstvé větve na okus. Tento druh aratingů patří mezi jedny z mála, kteří celoročně nenocují v hnízdní dutině a používají ji pouze po dobu hnízdění. Jde o neotropické papoušky, měli bychom jim tedy během zimního období přitápět alespoň na 15 °C.